Постигнувања на учениците за 2014-2015

 Во учебната 2014/2015 годнина, учениците заедно со нивните ментори ги постигнаа следниве награди и освоени места :

На регионалниот натпревар по физика што се одржа во Струга и Скопје, ученичката Татјана Петковска од III-4 освои трето место.  Исто така 7 тимови со по два ученици учествуваа на регионалниот натпревар на тема наноматеријали-примена и својства и тимот на ученици составен од Ана Ошавкова и Горјан Поповски од III-4 го освоија второто место.

На регионалниот натпревар по математика учествуваа 22 ученици и  освоија: 1 прво место,1 второ место и 5 трети места. На државниот натпревар четири ученици освоија трето место. Се одржа и малата Македонска Олимпијада во просториите на Факултетот ФОН во Скопје. Сребрен медал освои ученикот Благој Димовски. На меѓународниот натпревар Кенгур учествуваа 100 ученици и ги постигнаа следните резултати: 8 први места, 16 втори места и 6 трети места.

На XXVI-от државен натпревар по информатика учествуваа 5 ученици. Освоено е едно прво и едно трето место од кои на еден ученик му беше доделена стипендија за студирање на ФИНКИ.

На регионалниот натпревар по географија ученичката Рената Димовска –II-6 освои прво место. Истата ученичка освои прво место и на државниот натпревар. На државниот натпревар од народна техника, во областа Климатологија со применета метеорологија, ученичката Фросина Ѓоргиевска од  II-6 освои прво место.

На регионалниот натпревар по хемија, ученичката Ивана Кочковска од II-6 и ученикот Бојан Попчановски од  IV-1 освоија прво место. Ученикот Бојан Попчановски освои прво место и на државниот натпревар.

На регионалниот натпревар по биологија ученичката Елена Груевска од I-1 освои второ место, а ученичката Мила Мандиќ од III-1 го освои третото место.

На државниот натпревар по француски јазик кој се одржа во Скопје, ученичката Владана Сивевска од III-3  го освои второто место и со тоа се пласира на Меѓународниот натпревар по француска олимпијада во Романија каде исто така го освои втрото место.

Тројца ученици од Гимназијата зедоа учество на републичкиот натпревар по англиски јазик во правопис каде што еден од учниците освои трето место. Исто така и една ученичка освои трето место на меѓународниот натпревар по англиски јазик ХИПО.

На ELEX Vestibulum – Euroclassica , Европски натпревар по латински јазик беа освоени следните награди: Златна плакета – Игор Кутлешовски, Сребрена плакета–Ивона Мојановска, Наталија Димовска, Љубица Стојановска, Ана Грујовска, Теодора Вржовска, Магдалена Стаматовска, Стефанија Стојковска.
         

Во областа на Спортот и спортските активности училиштето учестуваше на сите меѓуучилишни натпревари, како и натпревари кои беа организирани на повисоко ниво од страна на бројни спортски институции: Општински  натпревар  во  пинг-понг екипно женски 1 место. Поединечно женски 1 место. Ученичката Емилија Трајковска од 2-4 клас на Државниот натпревар во стрелаштво (воздушна пушка) за средни училишта  кој се одржа во Охрид освои првото место и највисокот признание ДРЖАВЕН  ПРВАК. Општински  натпревари  во  мал фудбал  –  футсал, освоено  место :Екипнo: футсал(женски) –3 место. Општински  натпревари  во  ракомет освоени  места :Екипно: ракомет  (машки) –2 место. Екипно :  ракомет   (женски)  –   1 место. Државен  натпревар  во  РАКОМЕТ во организација на МОН  и  АМС  при  Владата, освоено е второ место – женски. Учество  на  општински  натпревари  во  кошарка, освоени  места-Екипно:кошарка(женски)-1место. Учество на регионален(зонски) натпревар  во кошарка, освоено  место: Екипно:кошарка   (женски)-1 место. Учество  на  Државен  натпревар  во  КОШАРКА во организација на МОН  и  АМС  при  Владата на Р. М, освоено трето место – женски. Учество  на  општински  натпревари  во  одбојка, освоени  места : Екипно:одбојка (машки) – 2 место.Екипно:одбојка (женски)-1 место. Учество на  регионален(зонски) натпревар  во  одбојка, освоени  места:Екипно одбојка (женски)-2 место. Учество  на  државен натпревар   во  скијање, освоени  места :Екипно : скијање – велеслалом (машки) –  2 место. Екипно:скијање – велеслалом(женски)-1 место.Екипно:сноуборд   (женски)  – 1 место. Поединечно:скијање-велеслалом(женски)-1место. Поединечно :скијање – велеслалом(машки)-3 место. Учество  на  спортска  манифестација:ЕСЕНСКИ   КРОС  2014 година , Градски парк – Битола, освоени  места Екипно (женски):1 место. Екипно  (машки) : 3 место.

На 26.12.2014 година, Владата на Република Македонија и Премиерот, го прогласува Средното општинско училиште Гимназија ,,Јосип Броз Тито,,- Битола, за најдобро и најуспешно средно училиште во Р. Македонија за постигнати успеси и врни резултати во училишниот спорт. Ова е најголема и највисока Државна награда доделена на Гимназијата во рамките на спортот и физичката култура од своето постоење.